Nantes

Nantes is een havenstad in het westen van Frankrijk en is de hoofdstad van de regio Pays de la Loire. Samen met de stad Saint-Nazaire vormt de stad het economische en culturele centrum van het gebied Pays de la Loire en van een groot deel van Bretagne. Nantes ligt op zo’n 100 km van het villapark.

Een bezoek aan de kathedraal van Nantes, een gotisch bouwwerk, is zeker de moeite waard. Na de oorlog werd de bijna geheel verwoeste kerk gerestaureerd. In de kathedraal staat de graftombe van Frans II, hertog van Bretagne, en zijn gemalin. Dit beroemde renaissancekunstwerk van de beeldhouwer Michel Colombe (1430-1513) stamt uit het begin van de 16e eeuw.

Een ander cultureel bouwwerk om te bezoeken is het hertogelijk kasteel Château des ducs de Bretagne, dat dateert uit de 10e eeuw en in 1466 door de hertog van Bretagne, Frans II werd herbouwd. In het kasteel vindt je het museum Musée des Arts Décoratifs.

Ook het Île de Feydeau is een bezoek waard. Het eiland Feydeau was voor bebouwing in de 18e eeuw een moerassig eiland in de Loire, inmiddels ligt het voormalige eiland in het centrum van Nantes maar de inwoners noemen de wijk nog steeds Île de Feydeau. De bebouwing van het eiland startte in 1723, helaas bleek de grond toch te slap en de eerste bouwwerken verzakten razendsnel. Vanaf 1750 fundeert men de woningen volgens de ‘Hollandse methode’. De bloeiperiode van Nantes lag tussen 1750 en 1800, in die tijd werden in Nederland prestigieuze woningen gebouwd. Op het eiland vestigen zich rijke handelaren en reders. De grandeur is nog steeds zichtbaar.

Een bezienswaardigheid van recente datum tenslotte is de ‘cité radieuse’ van Le Corbusier: een stervormige wijk in de voorstad Rezé ten zuiden van Nantes.

R

Kathedraal Saint-Pierre de Nantes

R

Kasteel Château des ducs de Bretagne

R

Eiland Feydeau

R

Bezoek woonwijk Cité radieuse