Slider

Stedentrips

Les Sables D'Olonne

Les Sables d’Olonne is een van de bekendste en populairste familiebadplaatsen van Frankrijk en heeft een schitterend, ruim 2 kilometer lang strand. Deze populariteit heeft ervoor gezorgd dat de elegantste promenade van West-Frankrijk behouden is gebleven. Achter de 3 km lange, uit de 18de eeuw stammende, boulevard ligt de gezellige haven waarachter zich de oude visserswijk La Chaume uitstrekt rond de Tour d’Arundel (op de overblijfselen van een oud fort) en de uit de 11de eeuw daterende Eglise St.-Nicolas, die in 1799 tot fort werd omgebouwd ter bescherming van de haven.

In het stadscentrum achter de boulevard staat de renaissance kerk Notre-Dame-de-Bon-Port (1646). De voormalige Abbaye Ste.-Croix herbergt een museum van hedendaagse Kunst. Iedere ochtend is er markt in Les Halles bij de kerk Notre-Dame-de-Bon-Port. Tussen Les Halles en de Rue de la Patrie ligt de smalste straat van Frankrijk, de 53 centimeter brede Rue de L’Enfer.

Nantes

Nantes is een havenstad in het westen van Frankrijk en is de hoofdstad van de regio Pays de la Loire. Samen met de stad Saint-Nazaire vormt de stad het economische en culturele centrum van het gebied Pays de la Loire en van een groot deel van Bretagne. Nantes ligt op zo’n 100 km van het villapark.

Een bezoek aan de kathedraal van Nantes, een gotisch bouwwerk, is zeker de moeite waard. Na de oorlog werd de bijna geheel verwoeste kerk gerestaureerd. In de kathedraal staat de graftombe van Frans II, hertog van Bretagne, en zijn gemalin. Dit beroemde renaissancekunstwerk van de beeldhouwer Michel Colombe (1430-1513) stamt uit het begin van de 16e eeuw.

Een ander cultureel bouwwerk om te bezoeken is het hertogelijk kasteel Château des ducs de Bretagne, dat dateert uit de 10e eeuw en in 1466 door de hertog van Bretagne, Frans II werd herbouwd. In het kasteel vindt je het museum Musée des Arts Décoratifs.

Ook het Île de Feydeau is een bezoek waard. Het eiland Feydeau was voor bebouwing in de 18e eeuw een moerassig eiland in de Loire, inmiddels ligt het voormalige eiland in het centrum van Nantes maar de inwoners noemen de wijk nog steeds Île de Feydeau. De bebouwing van het eiland startte in 1723, helaas bleek de grond toch te slap en de eerste bouwwerken verzakten razendsnel. Vanaf 1750 fundeert men de woningen volgens de ‘Hollandse methode’. De bloeiperiode van Nantes lag tussen 1750 en 1800, in die tijd werden in Nederland prestigieuze woningen gebouwd. Op het eiland vestigen zich rijke handelaren en reders. De grandeur is nog steeds zichtbaar.

Een bezienswaardigheid van recente datum tenslotte is de ‘cité radieuse’ van Le Corbusier: een stervormige wijk in de voorstad Rezé ten zuiden van Nantes.

Havenstad La Rochelle

a Rochelle is een Franse havenstad aan de Atlantische Oceaan en ligt op 1,5 uur rijden vanaf Bonnevie. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van La Rochelle is de oude haven in het centrum van de stad. De haven ziet eruit als een oase, omringd door de oude stad. In de veertiende eeuw kreeg de haven twee grote torens, “La Chaîne” in het westen en “Saint-Nicolas” in het oosten. Tijdens die periode werden er tussen de torens kettingen gespannen waardoor de ingang werd geblokkeerd om gevaar te bestrijden.

In het westen van “La Chaîne” staat een fort. De muur eindigt met de toren “Lanterne” die ook bekend staat als de toren van de vier sergeanten. In 1822 werd deze toren de plaats, waar de doodstraf van de sergeanten van het garnizoen werd voltrokken. Ze werden vermoord vanwege hun poging om de onlangs opgerichte monarchie omver te werpen. De muren van de toren hebben ook houtsnijwerk gemaakt door gevangengenomen piraten in XVII eeuw.

Als u door de poort tussen de torens loopt, kunt u de straat Palais zien, die de belangrijkste winkelstraat van La Rochelle is. Ten oosten van deze straat bevindt zich een andere beroemde straat van de stad – “Mercier”. Beide straten lopen parallel, met tussen hun in veel oude gebouwen. De stad heeft voornamelijk woningen die gebouwd zijn tijdens de Renaissance, dit geeft de stad een speciale sfeer met al die architecturale kunst.

La Roche-sur-Yon

Op 30 km rijden van Bonnevie ligt La Roche-sur-Yon. De stad heeft een rechthoekige indeling en is gebouwd rond een groot exercitieplein, een voormalige militaire oefenterrein genaamd Place Napoleon. In het midden van dit plein staat een standbeeld van de keizer Napoleon te paard. In 1840 stelde Napoleon dit stadje in tot een bestuurlijk en militair centrum om zo de opstand in de Vendee neer te slaan. De grootste kerk uit de streek vindt u hier stammend uit de 19e eeuw, de Eglise St-louis. Daarnaast bezit La Roche-sur-Yon fraai gerestaureerde huizen rondom het Place de la Vieille-Horloge. In het Maison des Metriers vindt u een expositie van Lokale producten, zoals aarde- en lederwerk.